2012. május 28., hétfő

A női orgazmus


A női orgazmus

A nők szexuális kielégülésének komplex feltételei vannak, nem úgy, mint a férfiaknál. A kielégülés mindkét nemnél a konkrét ingerlésen kívül, lelki feltételektől is függ.
A nők kielégülése sokkal összetettebb. Ebben a feltételrendszerben a nők nehezebben, lassabban, ritkábban jutnak orgazmushoz.

A nőknél sokkal nagyobb szerepe van a kielégülés elérésében: a kapcsolatnak, az erotikus, romantikus feltételeknek. Legfontosabb, hogy hangulatilag, érzelmileg rá tudjanak hangolódni a partnerre. Át tudják magukat adni a gyönyörszerzés és érzéki átadás hangulatának.


A nők között sokkal nagyobb eltérések vannak a szexuális reagálás létrejöttében és az orgazmus feltételeiben, jellemzőiben, mint a férfiak kielégülési jellemzői között.

A férfiak izgalomba kerüléséhez általában fontosabbak a látási (vizuális) ingerek, míg nőknél a bőrkontaktus, simogatás, azaz a "taktilis" ingerek.
A férfiaknál ezek hatására bekövetkezhet a merevedés, nőknél a hüvelykörnyéki nedvesedés, a lubrikáció. A hüvelybejárat környéki mirigyek (a Bartholin-mirigyek) termelik azt a váladékot, mellyel a szeméremrés és a hüvely is sikamlóssá válhat. Van olyan nő, akinek a nedvesedéshez elég a vizuális inger vagy a fantázia is. Akik semmilyen módon sem jutnak el a felizgulási szakaszig, azokat hagyományosan frigideknek szokták nevezni. A többieknél csak orgazmuszavarról beszélhetünk. (Ha az izgalom és nedvesedés beindul, de a kívánt módon és gyakorisággal nem jutnak orgazmushoz.)

Anatómiailag (az embrionális fejlődést is tekintetbe véve) a férfi hímvesszőjének a nő csiklója, klitorisza felel meg, mely a szeméremrés felső részében, a nagyajkak és kisajkak találkozásánál található. Bőrredők szegélyezik, és kis "fitymája" is van, amiből izgalmi hatásra előbújik. Itt található a legtöbb olyan idegvégződés, amely a szexuális izgalom fokozásában, és az orgazmus előidézésében szerepet játszik. Ezzel magyarázható, hogy a nők többségénél, elsődlegesen csiklóingerléssel kiváltott orgazmusról beszélhetünk. A nők nagyobbik része a csikló simogatásával, dörzsölésével, vagy nyelvvel történő ingerlésével jut el legkönnyebben az orgazmushoz.
A hüvely beidegzettsége szegényes. A hüvely felső kétharmad részén ritkák azok az idegvégződések, melyek izgalmat keltenek, vagy szerepet játszanak az orgazmus elérésében. Kivétel lehet a hüvelybe torkolló méhnyak, melynek érintése egyes nőkben igen kellemes érzést kelt (de van akinél fájdalmas).A hüvely bejárati része azonban szexuálisan érzékeny a nők nagy részénél.. Ebből pl. az is következik, hogy a hímvessző hosszúságának alig van jelentősége közösülésnél.
Itt helyezkedik el a hüvely elülső-felső falán, a bejárattól kb. 3-7 cm-re az úgynevezett G folt, vagy G pont (G spot, angolul). Egy babszem nagyságú terület a hüvelyben, a hüvely nyálkahártyájába beágyazódva, melynek súrlódása, nyomása is fokozhatja a szexuális izgalmat. A kutatások szerint, azoknak a nőknél, akiknek elsődlegesen hüvelyi ingerléssel kiváltható orgazmusa van, ehhez a G foltnak kitüntetett szerepe lehet.
Azonban az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a nők jelentős részénél nem sikerült bizonyítani a G folt létezését.
A nők kisebb része azonban mindkét fajta orgazmusra képes, sőt ezek egy része nem tudja megkülönböztetni, hogy csikló, vagy hüvelyi ingerlés következtében következett-e be az orgazmusa.
A nők egy tekintélyes arányban sehogy sem jutnak el orgazmusig. Azonban a női orgazmus is megtanulható, megfelelő ingerek, szexuális kultúrában ügyes, érzelmi partner segítségével! A fentiekben ismertetett %-os arányok több, általam tanult, és számomra közölt, valamint személyes klinikai tapasztalataimra alapozott információk nagy átlagát jelentik. Igen nagy ezen információk szórása, ezért ezt is vitacikkem megvitatandó tárgyának tekintem.

A csikló eredetű orgazmust és a hüvelyi eredetű orgazmust is átélő nők a következő képpen írják le a kettő közötti élménybeli különbséget, saját klinikai tapasztalataim alapján: A csikló orgazmus erőteljesebb, élesebb, rövidebb ideig tart, de intenzívebb kielégülést okoz. A hüvelyi orgazmus, mélyebb, szétáradóbb, könnyebben ismételhető.

Úgy gondolom, hogy bármely eredetű női kielégülés egyenértékű, normális. Sőt, a szexuális kultúra része, hogy a férfi partner több helyzetben, többféle ingerléssel ki tudja elégíteni partnerét. Ezek fejleszthetőek szakember segítségével, szexuálterápiában, párterápiában. Az orgazmus fiziológiai lezajlása mindkét esetben hasonló, vagy azonos: a hüvelykörnyéki és részben az alhasi, hüvely- és gátkörnyéki (PC) izomzat ritmikus, 5-10-szer ismétlődő spontán összehúzódásával jár, és ellazulás követi (további ingerlés hiányában). Erre alapozva a szexológusok egy része állítja, hogy lényegében csak egyfajta női orgazmus van. Feltételezik, hogy ennek alapján az agyban is csak egy, lokalizálható orgazmus-központ létezik. A neurológiai kutatások és beavatkozások még nincsenek olyan szinten, hogy ennek a hipotézisnek komolyabb gyakorlati jelentősége lenne.
Molnár Tamás szakpszichológus