2012. május 28., hétfő

Titkok az Orgazmusról


27 kérdés és 27 válasz az orgazmusról
Babonák és butaságok könnyen megakadályozhatják, hogy a csúcsra juss az ágyban. Ha elolvasod a szakember válaszait, talán már ma este több élvezetben lesz részed.

1. Mi az orgazmus?


A kéjérzés tetőfoka. Szexuális izgalom esetén a vér a nemiszervekbe áramlik, amelyek megduzzadnak, fokozott váladéktermelésbe kezdenek. Megfelelő mennyiségű, intenzitású fizikai és lelki ingerlés hatására bekövetkezik az orgazmus, amely alatt a hüvely, a végbél záróizmai és a húgycső egyidejűleg összehúzódik, a vér hirtelen visszaáramlik a test többi részébe.


2. Milyen hosszú egy átlagos orgazmus?


Általában három-húsz másodpercig tart, a másodpercnél is rövidebb szünetekkel az első három-hat összehúzódás között. A legtöbb nő egyetlen orgazmust érez, amely egy percig tart vagy kicsit tovább. Néhány szerencsés nő orgazmus után kéjes összehúzódásokat is észlel, főleg a méhében. Ez akár 24 órával később is bekövetkezhet.


3. Van-e különbség a hüvelyi és a csiklóorgazmus között?


Freud, a híres pszichológus még azt hitte, hogy az előbbi magasabb rendű. Azóta – alaposan tanulmányozva a témát – szakértők bebizonyították, hogy nincs semmi különbség a kettő között. A test válaszait mindkét orgazmus esetében műszerekkel mérték , és azok azonos értékeket mutattak.


4. Mi az extragenitális orgazmus?


Az extragenitális orgazmus a hüvely érintése nélkül, csókolózás vagy a mellek, fülek, nyak simogatása, csókolgatása során jön létre. A nőknek kevesebb, mint tíz százaléka ilyen szerencsés.


5. Mi az a többszörös orgazmus?


Az egyszeri orgazmust nyugalmi időszak követi, ezalatt tartósan csökken a szexuális izgalom és feszültség. Többszörös orgazmus esetén a nő egy másodikat, harmadikat vagy akár sokadikat is átél anélkül, hogy teljesen visszatérne a nyugalmi állapotba.


A többszörös orgazmus típusai:


• összetett egyes – amelynél mindegyik orgazmus külön érezhető, és csupán részleges a visszatérés a nyugalmi állapotba.

• sorozatos többszörös – amelynél kettőtől tíz percig tartó szünetekkel
jelentkezik orgazmus, és közöttük csak minimális az izgalomcsökkenés.
• folyamatos – amelyet a nő egyetlen, nagyon hosszú folyamatként él meg, mert a sok apró orgazmust csak másodpercek választják el egymástól, és közben nem csökken az izgalmi szint.

6. Hány nő képes a többszörös orgazmust érzékelni?


Az ötvenes években még úgy vélték, hogy a nőknek csak l5 százaléka képes rá. Ma már az a szakemberek véleménye, hogy minden nőnek lehet többszörös orgazmusa, de csak alig minden második tapasztalja meg. A férfitól eltérően a nőnek nincs szüksége arra, hogy hosszabb idő elteljen két orgazmus között. Tehát az a nő, aki többször szeretne élvezni, megteheti, ha a partnere megfelelően izgatja, és ha nincs semmilyen gátlása a testével kapcsolatban. Azok a nők, akik képesek erre, azt mondják, a titok nyitja a változatos ingerlés. Például, ha a férfi először nyelvvel ingerli a nőt, majd behatol és közben simogatja. Sokszor az is elég, ha csak testhelyzetet váltanak, mert az ingerlés helye így automatikusan megváltozik.


7. Milyen gyakori, hogy a párok egyszerre jutnak el a csúcsra?


Nagyon ritka. A nők kétharmada közvetlen csiklóingerlést igényel, és ehhez nem elegendő a behatolás. Tehát a közösülés mellett szükség van a kézzel való ingerlésre. A legtöbb pár tudomásul veszi ezt a fontos különbséget. Nem azt tartja lényegesnek, hogy egyszerre élvezzenek, hanem inkább azt, hogy a nő se maradjon kielégítetlenül. Ha a férfi figyelmes és türelmes, erre nem is kerül sor.


8. Mi a legbiztosabb módja annak, hogy létrejöjjön az orgazmus?


Az önkielégítés. Ezen kívül nagyon sok nő könnyen a csúcsra juttatható orális ingerléssel.


9. Miért eredményez a maszturbálás sokkal intenzívebb orgazmust, mint a normál szex?


A legtöbb nő nem szívesen ismeri el, hogy sokkal jobban élvezi a saját kezét vagy a vibrátort, mint a férfit. Teljesen hétköznapi oka van ennek. Saját kezű ingerlésnél a nő kizárólag önmagára figyel, és arra sem kell gondolnia, vajon a testét milyennek találja a másik. Ezért van az, hogy a nők nagy része, akár fiatal, akár idős, akár házas, akár elvált, legalábbis alkalmanként önkielégítéshez folyamodik.


10. Létezik-e olyan hüvelytorna, amely erősebb orgazmust tesz lehetővé?


Igen. Arnold Kegel fejlesztette ki, még az 1950-es években. A gyakorlat azokat az izmokat erősíti, amelyek orgazmuskor összehúzódnak. A torna nagyon egyszerű: szorítsd össze a hüvely záróizmait, mintha a vizeletet akarnád visszatartani. 25-ször végezd el a gyakorlatot, naponta kétszer, majd emeld 50-re az adagot. Már két-három hét múlva észre fogod venni a változást.


11. Tényleg létezik a G-pont?


Igen. Egy német orvos fedezte fel a hüvely felső részén. Ha megtaláltad, élvezd az ingerlését. Akkor se szomorkodj azonban, ha nem jössz rá, hol van. Szexológusok szerint – akik közül sokan kételkednek a G-pont létezésében – , a nőknek csak egytizede fedezi föl.


12. A nőknél is van a magömléshez hasonló folyadék orgazmus közben?


Vannak nők, akik orgazmus közben nagyon minimális folyadékot kilövellnek, ám szakértők szerint ez valószínűleg valamilyen hüvelyváladék csupán. A mennyisége annyira csekély, hogy a legtöbb pár észre sem veszi.


13. Lehet a nőknek is “nedves álmuk”?


Igen. 10–20 százalékuk – erotikus álomból felébredve – normál orgazmust észlel.


14. Miért állítja néhány nő, hogy még akkor is élvezi a szexet, ha úgymond “nem megy el”?


Ha a nő fáradt, vagy nincs túl sok kedve az öleléshez, de nagyon jó kapcsolata a férfival, érezhet bizonyos kielégülést. Tulajdonképpen a szeretkezés intimitása okozhatja, hogy kielégítettnek érzi magát. Ha viszont sosem jut el a csúcsra, pszichés probléma lehet a háttérben.


15. Miért tettetik a nők az orgazmust?


Az ilyesmi még ma is gyakori. Oka főleg a tudatlanság és a kommunikáció hiánya. Ezzel a magatartással a nő a szőnyeg alá söpri a problémát. Legtöbbször azért csinálja, mert azt hiszi, partnere elvárja, hogy mindig “elmenjen”.


16. A férfiak is tudnak színlelni?


Igen, habár sokkal nehezebben. Általában hiúságból teszik, mert nem akarják elismerni, hogy nem megy a dolog. De könnyen le lehet őket buktatni.


17. Hány nő nem élvez el soha?


Körülbelül a nők 10–20 százaléka teljesen képtelen az orgazmusra. Ők sosem mennek el, sem közösüléskor, sem maszturbáláskor. Másik 10-15 százalék kizárólag önkielégítésre képes. Ezek a nők általában valamilyen komplexustól szenvednek. Szexológus segítségével többnyire kialakítható az orgazmuskészség.


18. Előfordul, hogy a nőnek orgazmusa van, de ő nem veszi észre?


Roppant ritkán. Ilyenkor a nő nem “érzi” az orgazmust, pedig testileg minden megtörténik. Az is megeshet, a nők azért nem éreznek orgazmust, mert túl sokat várnak. A probléma mindig lelki okokkal magyarázható. A nők képesek erősíteni az orgazmusérzést, ha figyelnek, és maguk is aktív szerepet vállalnak szeretkezéskor.


19. Hány nő tud pusztán a behatolástól elélvezni?


Csak a nők 25-30 százaléka. Ezek a nők gyakran az átlagosnál nagyobb csiklóval rendelkeznek, avagy klitoriszuk úgy helyezkedik el, hogy a hímvessző mindenképpen ingerelni tudja. A nők döntő többsége egyszerűen addig halogatja a behatolást, amíg nem érzi, hogy a legkevesebb érintés is elég lesz az orgazmus kiváltásához.


20. Milyen testhelyzet a legideálisabb az orgazmus eléréséhez?


Ha a nő szeretkezéskor felül helyezkedik el. Amennyiben a nő van felül, ő tudja szabályozni a behatolás szögét, az izgatás sebességét. Ilyenkor a férfi is könnyebben ingerli a nő mellét, klitoriszát, tehát minden szempontból biztosabb az orgazmus.


21. Van-e jelentősége a hímvessző méretének?


Igen is, nem is. A hüvely rugalmas szerv, amely szinte bármekkora péniszt képes befogadni. Néhány nő mégis a nagy péniszre esküszik. Azt vallja, hogy csak azzal lehet őt kielégíteni.


22. Van-e különbség a férfi ejakulációja és orgazmusa között?


Megoszlik a szakértők véleménye. Van, aki azonosnak tartja a kettőt, míg mások szerint az orgazmus lelki-testi élmény, amely általában – bár nem mindig – magában foglalja az ejakulációt.


23. A férfinak is lehet többszörös orgazmusa?


A szexológusok álláspontja ugyancsak megoszlik. Azok, akik szerint az orgazmus és az ejakuláció két különböző dolog, azt mondják, létezik többszörös orgazmus férfiaknál is. Ha azonban az orgazmus az ejakuláció maga, akkor csak nagyon kevés férfi képes rövid idő alatt egynél többször elélvezni. A többszörös férfiorgazmus tehát nagyon ritka.


24. A nőknek vagy a férfiaknak jobb az orgazmusuk?


Ha az orgazmus biztos létrejöttét nézzük, a férfiak vannak előnyösebb

helyzetben, mivel ők szinte minden alkalommal eljutnak a csúcsra. A nők egy részének gondot okoz, hogy eljusson a csúcsra, de ha orgazmusa van, akkor az élvezet tovább tart és intenzívebb. Ahogy idősebb lesz a nő, és mind több gátlásától megszabadul, egyre jobban képes kielégülni.

25. Egész életükben orgazmusképesek az emberek?


Igen! Az egészséges idős férfiak képesek az orgazmusra. Az idősebb hölgyek inkább lelki, mint testi akadályok miatt képtelenek rá. Közülük sokan azt hiszik, hogy öregek az ölelkezéshez. Pedig pont az aktív szexuális élet biztosítja az orgazmuskészség minél további megőrzését.


26. Van-e az orgazmusnak fizikai vagy pszichológiai előnye?


Az orgazmus kifejezetten egészséges. Jó hatással van a keringési rendszer állapotára, fényt ad a bőrnek és az egész test tónusát javítja. Ráadásul a lélekre is nagyon előnyösen hat. Mivel az agynak abban a részében keletkezik, amely az érzelmeket befolyásolja, csökkenti a feszültséget, jó érzéssel tölt el, relaxál. Szexológusok egy része még a maszturbálást is javasolja, mint az álmatlanság ellenszerét. Sok nő tudja igazolni, hogy az orgazmus oldja a menstruációs görcsöket és a fejfájást.


27. Milyen gyakori orgazmus szükséges, hogy a pozitív hatások jelentkezzenek?


Nincs minimális orgazmusszám, ha azonban gyakran vagy ideges, valószínűleg több orgazmusra van szükséged.

 

(nana)